The Ceiling of Sistine Chapel

          Uzun bir aradan sonra tekrar yeni bir yazıyla ekranınızdayım. Son yazıdan bu zamana geçen 10 günde bir 3000'lik puzzle bitirip biraz da ailemle vakit geçirdiğim için yazı yazmaya fırsatım olamadı. Kendi kendini anlatan, namı 7 cihana yayılmış çok güzel bir eserin puzzle'ını anlatacağım bu yazıyla kendimi affettireceğim umarım. (Bu arada, bitirdiğim 3000'lik puzzle'ın detaylarını Bütün Koleksiyon sayfasının en altında görebilirsiniz. Yazısı da çok yakında blogta!)

The_Ceiling_of_Sistine_Chapel_musei_di_vaticani_1000_parça_puzzle_kutu_box          The Ceiling of Sistine Chapel, adı üzerinde, Vatikan'daki Sistine Şapeli'nin tavanındaki Michelangelo'nun dünyaca ünlü freskini konu alıyor. Bu freskin sanatsal değeri ve estetik güzelliğini aktarmaya benim sanat bilgim ve bu blogun içeriği yeterli olmaz ama bu freskin bir resmini gören hatta özellikle kendisni canlı gören herkes bir an olsun büyüsüne kapılıp hayran olmuştur. Devrin Papa'sı tarafından Michelangelo'dan istenen çok daha sade ve basit bir resimken Michelangelo buna itiraz etmiş ve 300'ün üzerinde farklı resimden oluşan bu freski yaratmış. Tavanda İncil'den önemli sahneler resmedilmiş. Yaradılış, Adem ile Havva, Cennet (Eden) Bahçesi, Büyük Tufan işlenen başlıca temalar. Ben, iki yıl önceki İtalya gezimizde Vatikan'ı ziyaret ederek bu freski canlı gören ve Şapel'in içinde bulunan şanslı grubun arasında yer alabildim ve bu puzzle'ı da oradan, müzenin resmi hediyelik dükkanından 16 Euro'ya aldım. Eğer bir gün Roma'ya giderseniz mutlaka ama mutlaka Vatikan Müzeleri (Mvsei de Vaticani)'ni gezin. Sistine Şapeli başta olmak üzere çok büyük sanatçıların birbirinden güzel eserlerini görebileceğiniz, sıkıcılıktan çok uzak bir müze turu yapmış olursunuz. Biz yaklaşık 2 saat kuyrukta beklemiştik içeri girebilmek için ama kesinlikle değdi, o yüzden yüzlerce metrelik kuyruğun gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Dünyanın en küçük ülkesini ziyaret etmiş olmanız da cabası. Bu arada vaktiniz varsa, bu yazının ve puzzle'ın dolaylarında Melekler ve Şeytanlar filmini de izlemenizi tavsiye ederim, görsel anlamda oldukça destekleyici olacaktır.

          Gelelim puzzle'ın teknik detaylarına. Puzzle, ana akım markalardan birinin ürünü olmadığı, müzenin lisanslı ürünü olduğu için kalitesi hakkında şüphelerim vardı açıkçası ama korkulacak bir şey yokmuş. Parçalar oldukça sağlam ve kaliteliydi. Ancak renkler ve canlılık için aynı şeyi söyleyemem. Bir Ravensburger'in renk canlılığı maalesef yoktu ama yine de sonuç güzel oldu. Sisitine Şapeli'nin tavanındaki bu freskin puzzle'ı hemen hemen her marka tarafından üretiliyor; o yüzden sadece Vatikan'da satılıyor gibi bir algı oluşmasın. Puzzle orta üstü zorlukta denebilir. Figürler ve renkler birbirine oldukça benzer. Ancak tecrübeli ellerde duraksama olmadan çok rahatlıkla bitirilecektir. Ortalama bir hızla 1 haftada ortadan kaldırabilirsiniz. Rota çizmek ise zor ve anlamsız. Ben üçgen şeklindeki taş çerçeveleri ve heykelleri önce yapıp resimlerden önce biraz parça azaltmıştım. Böyle bir yöntem izleyebilirsiniz.


The_Ceiling_of_Sistine_Chapel_musei_di_vaticani_1000_parça_puzzle


          Böylesine mühim bir eseri duvarınıza asıyorsanız çerçeve kısmında çok da cozutamazsınız. Biz de öyle yaptık. Esere saygıdan ve de zaten reklerin de uyumundan ahşap, koyu kahverengi, üzerinde rönesansvari oyukları olan güzel bir çerçeve seçtik. Siz de kahve tonlarında bir çerçeveyle bu puzzle'da iyi sonuç alırsınız. Bu puzzle'ı astığım duvara, daha sonradan Ikea'dan bir de duvar lambası aldım. Resmin antika havasıyla güzel uyum sağlayıp -her ne kadar ben iyi fotoğraflayamasam da- çok şık durdu. Siz de duvarda tek başına bir puzzle yerine, Beer Tunnel örneğinde de bahsettiğim gibi, lamba, raf vb. detaylarla duvarınıza bambaşka bir hava katabilirsiniz.

Puzzle detay: The Ceiling of Sistine Chapel, 1000, Mvsei de Vaticani


The_Ceiling_of_Sistine_Chapel_musei_di_vaticani_1000_parça_puzzle_çerçeve