Eiffel Tower, Paris

          Bu bloga başladığım günden beri en çok yazmak istediğim puzzle'lardan biri Eiffel Tower. Puzzle hafızamda çok derin ve karanlık izlere sahip bir parça bu. Ama salonumun en önemli köşelerinden birinde mağrur bir ifadeyle durmakta her daim. :)

          Eiffel Tower'ın neden başa bela olacağı daha ilk bakışta belli oluyor zaten. Yaklaşık 600 tane birbirinin aynı parça -kaçıncı puzzle'ınız olursa olsun- hiç hafife alınacak bir durum değil. Ancak neon serisinden bu puzzle'ın vaadettiği karanlıkta parlayan bir Eiffel Kulesi imajı bu zorluklara üstün geliyor. Resmin ana detayı görüldüğü gibi Paris'teki ünlü Eiffel Kulesi. 1889'da tamamlanan, uzun yıllar dünyanın en yüksek yapısı olan ve günümüzde hala Fransa'nın, Paris'in ve Paris'in uyandırdığı duyguların tek ve sağlam simgesi olan "o" kule. Gökyüzünün açık olduğu bir Paris gecesinde çekilen fotoğrafta tüm ışıltısı ve görkemiyle yer alan kulenin dışında küçük bir Paris silüeti de yer alıyor. Zaten geri kalan her şey de gökyüzü oluyor.
         
Eiffel_Tower_Paris_1000_Parça_Educa_neon_puzzle          İlk etapta yapılacak olan kısım bariz bir şekilde Eiffel Kulesi. Hem renkleriyle hem de -resimlerde çok belli olmasa da- desenleriyle en kolay fark edilen parçalar bunlar. Kuleyi oluşturduktan sonra yapılması gereken diğer sarı tonlardaki ışıklı parçaları toplayıp havuzu oluşturmak. Bundan bir adım sonrası küçük yeşil yuvarlaklar şeklinde parçalarda rahat seçilebilen sokak lambalarını toplamak. Bu şekilde de caddeyi ve parkı biraz olsun şekillendirdikten sonra gökyüzüne ait olan düz lacivert renkteki parçalar dışındaki tüm parçaları toplamak en mantıklısı. Kutuda sadece lacivert parçaların kaldığından emin olduktan sonra elinizdeki parçaları da yerlerine oturtup alt kısmı tamamlayabilirsiniz.
          Resmin gökyüzü kısmı apayrı bir paragrafı hak ediyor. Dolayısıyla biraz soluklanıp yazmaya devam ediyorum. Siz de alt kısmı ve kuleyi bitirdikten sonra biraz ara vermek isteyebilirsiniz. Sakin ve dinlenmiş bir kafayla gökyüzüne başlamak sinirleriniz için en sağlıklısı olacaktır. :) Bu aşamada, daha önce Taxi No. 1 yazısında bahsettiğim parça yerleşimi  ve doğrultularıyla ilgili bilgilere bir göz atmak iyi olabilir. Zira renkten ziyade parça şekilleri yardımcı olacak bu aşamada. Şu fotoğraflardan anlaşılmasa da lacivertin tonu aşğıdan yukarıya açılma gösteriyor ancak bu bazı yerler de çok barizken bazı yerlerde çok çok az olabiliyor. O yüzden ilk önce en koyu parçaları toplayıp gidebildiğiniz kadar aşağıdan yukarıya çıkabilirsiniz. Ayırt etmek zorlaştığında biraz da açık renklerle yukarıdan aşağıya inmeyi deneyin. Tıkandığınız noktada artık şekiller maksimum önem kazanacak. Yatay ve dikey parçaları bu noktada birbirinden ayırmanız mantıklı olacaktır. Bu noktada kutunun hem kendisini hem kapağını kullanabilirsiniz, kapaktaki resim artık bir işe yaramayacak. Bu ayrımı da yaptıktan sonra yatay parçaların çıkıntı kısımlarındaki anormalliklerle (düzgün bir yuvarlak olmaması, hafif köşeli hatlara sahip olması, aşağı ya da yukarı eğimli olması vb.) dikey parçaların girintilerindeki benzer anormallikleri karşılaştırarak ilerleyebilirsiniz. Şu an birkaç cümleyle özetlemiş olamam yanıltıcı olmasın, bu iş ciddi saatler ayırsanız bile 2 haftayı bulabilir. Peki sonuç bunca uğraşa değiyor mu? Her zaman olduğu gibi, evet!

          Bu puzzle için çerçeve seçimim altın sarımsı yaldızlı dokuda ahşap bir model oldu. Bence kulenin ışıltılı dokusuyla bütünlük oluşturduğu gibi puzzle'ın neon özelliğine de iyi eşlik ediyor. Farklı şeyler deneybilirsiniz tabii ki ama siyah, lacivert gibi koyu renklerden mutlaka kaçınmaya bakın.


Puzzle detay: Eiffel Tower, Paris (Neon), 1000, Educa


Eiffel_Tower_Paris_1000_Parça_Educa_neon_puzzle