Taxi No. 1, New York


          Dünyanın en ünlü görsellerinden birinin puzzle'ını inceleyeceğim bu yazıda. Bugüne kadar herhalde milyonlarca postere ve çeşitli hediyelik eşyaya konu olmuş bu resim, Educa tarafından taksinin canlı, cayır cayır sarısı çok iyi korunup arka planı biraz daha sepyalaştırılarak puzzle'a uyarlanmış. 

          Kız arkadaşım Ezgi'nin odasında devasa boyutta bir poster versiyonu olan New York Taxi #1'ın puzzle'ını gördüğüm saniye almaya karar vermiştim çoktan. Diğer yazılardan da anlayabileceğiniz üzere ben New York "skyline"ına, Manhattan temalı puzzle'lara bayılıyorum. Şehrin o kargaşası, yerden yükselen dumanlar ve caz müzik içinize işliyor puzzle'larda.

Taxi_No._1_New_York_1000_Parça_Educa_puzzle          
          Bu puzzle için ortanın üzerinde zorlukta bir puzzle denebilir. Ne kadar az renk olursa puzzle da o kadar zorlaşıyor. Ayrıca çok büyük ve çok küçük detaylar da bir puzzle'ı zorlaştıran etmenler ki bu puzzle'da ikisi de var. Ancak bunlar ortaya çıkan sonucun güzelliğini değiştirmiyor tabii ki.  


          Bu puzzle'a en mantıklı yaklaşım doğal olarak ilk etapta taksiye saldırmak. Bu tarz büyük ve tek renkli bir figürü oluştururken yapılacak şey içinde sarı olan tüm parçaları öncelikle toplamaktır. Bu işlemden sonra da yatay ve dikey parçaları birbirinden ayırarak işe girişebilirsiniz. 
           
       Educa'nın puzzle'larında yatay ve dikey parçalar birbirinden bariz farklıdır ve kolaylıkla ayırdedilebilir. Yapmanız gereken puzzle'ın uç yani boynuz kısımları arasındaki mesafeye bakmak. Bu mesafe bir grup parçada diğer gruba göre nispeten uzundur, bu da parçalara ince uzun bir görünüm kazandırır. Daha tıknaz olan parçalarsa diğer gruba aittir. Bu puzzle'da olduğu gibi, 1000 parçalık bir puzzle'a uzun kenarlar sağ ve sol tarafta kalacak şekilde baktığımızda ince uzun parçalar yatay, tıknaz parçalarsa dikey parçalardır.  Aynı durum 1500 için de geçerlidir. 2000 ve 3000 parçalık puzzle'larda ise durum tam tersidir.

            Taksiden sonra dokusu ve rengiyle resmin kalanından ayrılan asfalt da bu yöntemle yapıldıktan sonra arka plan gökdelenleri kalır ki buraya dair çok net bir teknik söylemek hem yanlış olur hem de zordur. Dolayısıyla buna benzer arka planlı 2-3 puzzle yaptıktan sonra kendi tekniğinizi geliştirip, oturtmanız en mantıklısıdır. 

          Çerçeve rengi olarak ben genelde resmin içinde en çok öne çıkan gözü yakalayan renkleri tercih ediyorum. Klasik siyah ya da kahverengi gibi çerçevelerden mümkün olduğunca kaçınıyorum. Bence siz de çerçevenizi odanın duvarına, mobilyasına, diğer çerçevelerin rengine uydurmaya uğraşmayın. Çerçeveyi puzzle'dan bağımzsız düşünmeyin ve en iyi şekilde resmi tamamlamaya çalışın. Ben bu puzzle için -aşağıdaki resimde de göreceğiniz üzere- taksinin rengiyle aynı renkte parlak dokuda plastik bir çerçeve seçtim, tavsiye ederim.

Puzzle detay: "Taxi No. 1, New York", 1000, Educa


Taxi_No._1_New_York_1000_Parça_Educa_puzzle