Soft Cans

          Koleksiyonumdaki en sevdiğim 2-3 puzzle'dan biri olan; hem yapması hem sergilemesi inanılmaz keyif veren bir puzzle'ı anlatacağım bu yazıda.


Soft_Cans_2000_Parça_Educa_panorama_puzzle

         Soft Cans, 500 ya da 1000'lik bir puzzle'la açılışı yapıp kendimizi sınadıktan sonra eğer her şey yolundaysa ikinci puzzle olmak için harika bir aday. Bol renkli, düzenli bir yerleşim yapısı olan, yazılı ambalajlarla da işi çok kolaylaştıran bir puzzle.

          Bu puzzle'ı çok farklı kılan bir diğer özelliğiyse boyutu. Standart 2000 parça ölçülerinden (96 cm x 68 cm) farklı olarak bu puzzle dikey panorama özellikte ve 48 cm x 136 cm ebatlarında. Yani odanızdaki önü açık ve geniş bir kolon için ideal ve doldurucu boyutta.

          Tabii 136 cm'lik boy beraberinde çok bariz bir dezavantajı da getiriyor; o da yapım alanı. Normalde ben 120 cm'lik masada çalıştığım için bu tarz büyük puzzle'lar için salondaki yemek masasına kalıyorum, dolayısıyla gün içinde masayı işgal etmiş olabiliyorsunuz. O yüzden rahat ve geniş bir alanınız olduğundan emin olmadan bu puzzle'ın kutusunu açmayın.


          Bu puzzle'da takip edilebilecek tekniğe gelirsek; her zaman olduğu gibi en bariz yerlerden başlayarak parça azaltmak yapılacak en mantıklı iş. Çok büyük ölçekli bir puzzle olmadığı için parçalardaki detay sayısı fazla, haliyle marka isimleri içecek çeşitleri kısmen de olsa rahatlıkla okunabiliyor. Bu aşamada renk-renk gitmek akıllıca olur. Örneğin, önce kırmızı ambalajlı kutuları bitirip sonra sarılara geçebilir ve bu şekilde ilerleyebilirsiniz.


           

          Bu noktadan sonra geriye kalan ahşap raflar olacaktır. Puzzle'ın zor ve vakit alan kısmı ise zaten bu. Lakin, puzzle'ın ana yapısı kutularla oturduğu için rafları yaparken önünüzü büyük ölçüde görüyor olacaksınız. Rafları birleştirirken en önemli ipucu ise parçanın alt ve üst kısımları. Resimden de görebileceğiniz gibi, ahşapla renki kutuların temas ettiği kısımlar rafların üst kısımları. Dolayısıyla parçanın yerleşim doğrultusunu bu şekilde çok kolay temin edebilir, temas eden kutunun renginden de olası yerini kestirebilirsiniz. Bu tayini daha da kesinleştirmek için gölgelerden faydalanmak mümkün; üst raflara aşağıdan baktığımız için hafif bordomsu alt kısımlarını görebiliyoruz, eğer böyle bir gölgelenme yoksa alt raflara ait olduğu sonucunu çıkarabiliriz.


Neyse, çok fazla detaya girdim, yazı sıkıcılaşıyor. En iyisi yaparken kendinizin keşfetmesi...

Bu puzzle'ı ortalama bir hızla 3-5 günde bitirebilirsiniz.


Sağdaki flu resimde de görebileceğiniz üzere ben bu resimde koyu, kan kırmızısı parlak bir çerçeve kullandım ve çok yakıştı. (Zaten sonradan bu çerçeveyi 1-2 kez daha kullandım.) Çerçeve de ortalama bir çerçevecide, mat cam kullanılarak 120 TL civarı bir fiyata maledilebilir.


Çerçeve, puzzle'ı saklama, taşıma kaldırma vb. detaylar için başlı başına ayrı bir yazı yazıyor olacağım zaten ama yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var ki puzzle çerçeveletirken mat cam dışında başka bir olasılığı aklınıza dahi getirmeyin. Sonuç çok keyifsiz olacaktır.


* Puzzle yapmak için illa ayrı bir masaya çok masraflı ekipmanlara gerek yok. Böyle büyükçe puzzle'ları küçük alanlarda yapmayı kolaylaştıracak ipuçlarını yine apayrı bir yazıda anlatıyor olacağım.




Puzzle detay: Soft Cans, 2000, Educa