Cuban Impressions

          Ravensburger'in yine inanılmaz renklere ve harika bir temaya sahip bir puzzle'ı var sırada. Cuban Impressions, yaptığım nadir 2000'lik puzzle'lardan ve Ravensburger marka ilk 2000'lik puzzle'ım. Şu an  kız arkadaşımın salonunda asılı ve onun görüp çok beğenmesiyle almıştık zaten. Hem yapımı zevkli, hem muhteşem bir resme dönüşen hem de boyutlarıyla duvar dolduran bir puzzle bu. 

Cuban _Impressions_2000_parça_ravensburger_puzzle_kutu          Dediğim gibi puzzle'ın can alıcı özelliği resmin kendisi. Latin Amerika, özellikle de Küba kültürüne ilgili herkesin uzun uzun bakacağı bir resim bu. Puro ve kahve kokusu, latin ezgileri, pastel ve canlı renklerin harika uyumu bu resimde hayat bulmuş ve tüm duyularınıza saldırıyor adeta. Biraz fazla şiirsel bir tanımlama oldu sanırım; ama demek ki resim bunları hissettiriyor. :) Bu kültürü en iyi yansıtan ögelerden pastel renklerle boyalı eski binalar resmin iki yanında yer alıyor. (Ne demek istediğimi şu klipten daha iyi anlayabilirsiniz.) Yine iki yanda resmin tonlarıyla uyumlu renklerde 2 güzel klasik Amerikan arabası var. Hemen bir kademe arkada yerel enstrümanlarıyla sokak müzisyenleri ve yukarda bulutlu ama çok canlı maviden bir gökyüzü... Tabii başrolde de tüm cazibesi ve alımlılığıyla rengarenk kıyafetler içinde bir latin hatun. Tüm bu parçalarla her köşesi zevkli ve detaylı bir resim Cuban Impressions.

          Teknik mevzulara gelirsek, Cuban Impressions zor bir puzzle diyebiliriz. Bir Manhattan Sunset kadar zor değil tabii ki ama 2000 parçalık büyük bir puzzle olması sebebiyle az da olsa terleten bir puzzle bu. "Nereden başlayıp nereye gitmek lazım" hususunda aslında oldukça cömert bir puzzle bu. Öne çıkan çok fazla detay var. Arabalar, öndeki kadın ve sol alttaki bitki en canlı, bariz renklere sahip kısımlar. Bunlara ilk etapta saldırıp rahatlıkla biraz parça eritilebilir. Tüm bunlarla bir 250 - 270 parçadan kurtulmuş olursunuz. (Kenarlar dahil tabii ki.) Sonrasında soldaki yeşil ve sağdaki kahverengimsi bina en kuvvetli adaylar olabilir; ama çok yer kapladıkları için parçaları kolay ayırt edilse de bir araya gelmeleri biraz vakit alacaktır. Zaten puzzle'ın zorluğu da buradan; yoksa kuvvetli ayrımlara sahip, detaylı ve renkli bir puzzle. Bu binalardan sonra gerideki binalara doğru ilerleyip, en sona yol ve gökyüzünü bırakabilirsiniz. Bu ikisi arasında benim ilk tercihim yol oldu, ton farkından dolayı yapımı nispeten daha kolay gibi. En son da gökyüzünü yaparak ortalama bir hızla 1,5 - 2 haftada bu puzzle'ı bitirebilirsiniz. 


Cuban _Impressions_2000_parça_ravensburger_puzzle

          Daha sonra daha detaylı anlatacağım ama; bu noktada Ravensburgerle ilgili ufak bir detay paylaşmak istiyorum. Bu markanın puzzle'larında Educa'dan farklı olarak 6 farklı çeşit parça oluyor. Educa'da bu sayı çoğunlukla 2, bazı puzzle'larda ise 4. Bununla beraber parçaların kendi boyutlarındaki ciddi dalgalanma sebebiyle Ravensburger'de bir parçanın pozisyonunu söylemek mümkün değil. Educa'daki gibi yatay ya da dikey parça ayrımı net olmadığı için gökyüzü ve benzeri tek renkli kısımlar Ravensburger'de çok daha zorlayıcı olabiliyor. Öte yandan Ravensburger'de çok tuhaf şekillerdeki çeşitli parçalar, parça bekleyen bir boşluğa gelcek aday parça sayısını da azaltmış oluyor ki bu da bazı noktalarda Ravensburger'i çok daha kolay hale getiriyor.

          Bu puzzle'daki çerçevemiz kalın, metalik, gümüşi renkli bir model oldu. Renkleri ve temasıyla kuvvetlenen bu resmi, sade ve çok renkli olmayan bir çerçeveyle biraz daha ön plana itmek istedik. Siz; yeşil, mavi gibi renklerle de yine çok güzel sonuçlar alabilirsiniz bence. 

Puzzle detay: Cuban Impressions, 2000, Ravensburger



Cuban _Impressions_2000_parça_ravensburger_puzzle_çerçeve